За вашето здраве! Изследване на хистамин във фецес, предоставено от СМДЛ Кандиларов
Изследване на хистамин във фецес от СМДЛ Кандиларов
Хистаминът е основният отговорник за предизвикване на симптомите на алергия. Имате ли хистаминова непоносимост? Тествайте в СМДЛ Кандиларов!
Ваучерът включва още:
• Такса венозна манипулация.
Допълнителна информация
За всеки, който страда от хистаминова непоносимост, е необходимо стриктно спазване на диета с ниско съдържание на хистамини за определен период от време. След това могат да се допуснат по-малки количества хистамин в зависимост от човека и състоянието му. Хистаминът е химикал, който се произвежда както от организма, така и в естествени количества в определени храни. В тялото се произвежда от мастоцити (вид бели кръвни клетки) и има решаваща роля в нашата имунна система. Всъщност той е основният медиатор за предизвикване на симптомите на алергия, поради което приемаме антихистамини за облекчаване на алергията. Хистаминът се среща и в храната ни като страничен продукт от ферментацията на хистидин, който е форма на протеин. В този контекст това е част от семейство химикали, известни като биогенни амини, които се произвеждат от бактерии по време на ферментация, съхранение или разпад. Точно това е и едно от обясненията по въпроса за това къде се съдържат хистамините - в храни и напитки, които са преминали ферментация. Такива са кефир, кисело зеле, червено вино, грозде, сирена и кашкавали, включително синьо сирене, ементал и гауда. Какво е непоносимост към хистамин? Приблизително 1% от населението изпитва нежелани реакции към това, което се счита за "нормално ниво" на хистамин в храната. Тази повишена чувствителност се нарича хистаминова непоносимост. Развива се както при повишена наличност на хистамин в организма, така и при понижена активност на ензимите, които разграждат хистамина и го отстраняват от организма. Какво причинява натрупване на хистамините?
Някои причини, поради които може да имате по-ниски нива на DAO и по-високи нива на хистамин, включват:
• Определени лекарства, които блокират производството на DAO, включително антибиотици;
• Стомашно-чревни разстройства като синдром на пропускливи черва и възпалителни заболявания на червата (болест на Крон, улцерозен колит);
• Храни с високо съдържание на хистамин и храни, които задействат освобождаването на хистамин.
Признаци и симптоми на хистаминова непоносимост:
• Зачервяване и главоболие;
• Респираторни проблеми, включително астма, хрема или запушен нос;
• Кожни състояния като обриви, дерматити, копривна треска или екзема;
• Стомашни проблеми като гадене, рефлукс, повръщане, коремна болка, диария;
• Замайване, ниско кръвно налягане и насечен пулс.
Какво да правите, ако имате хистаминова непоносимост?
Непоносимостта към хистамин може да бъде трудна за разграничаване, тъй като много храни съдържат хистамин и при някои хора чревните им бактерии произвеждат излишния хистамин, който причинява симптомите. Ферментиралите храни са едни от най-големите виновници, тъй като дори полезните бактерии произвеждат хистамин по време на ферментацията. Всъщност реагирането на ферментирали храни е класически признак на непоносимост към хистамин.
Хранителни продукти, съдържащи хистамин Пъстрата клинична картина, която ви обрисувахме малко по-рано, може да се прояви благодарение на някоя от следните храни:
• Мая, оцветители, консерванти и други подобрители;
• Солени снаксове, солети и чипс;
• Кафе, зелен и черен чай;
• Шоколад и други какаови продукти;
• Ядки;
• Морски дарове;
• Пушени меса и риби;
• Консерви;
• Ферментирали храни - оцет, кисело зеле, сирена;
• Алкохол и червени вина.
Запомнете: колкото по-дълго е зряла една храна, толкова повече хистамин ще съдържа тя. Пицата, например, е чудесен пример за хистаминова бомба, защото е богата на салами, кашкавал, мая, домати, някои пици са с морски дарове. И това са все храни, богати на хистамин.