Хотели във Велинград - Всички Оферти на Цени от 189лв.

Хотели във Велинград - Всички Оферти на Цени от 189лв. Всички Oферти за СПА почивки и хотели във Велинград на промо цени.СПА почивка за двама.СПА уикенди за двама.СКИ Пакети.

Хотели във Велинград - Всички Оферти на Цени от {{price}}лв.

Хотели във Велинград - Всички Оферти на Цени от {{price}}лв. Всички Oферти за СПА почивки и хотели във Велинград на промо цени.СПА почивка за двама.СПА уикенди за двама.СКИ Пакети.

Любопитно за Велинград

Велинград е град в Южна България, в област Пазарджик и е втори по големина в областта след областния град Пазарджик с население 24 518 души.

Градът е административен център на община Велинград. Образуван е през 1948 г. от сливането на селата Лъджене, Каменица и Чепино. Наречен е на името на партизанката Вела Пеева.Велинград е разположен в Чепинската котловина в Западните Родопи. Намира се на 44 км от Пазарджик

Градът има планински климат. Намира се в европейско-континенталната климатична област, на границата с континентално-средиземноморската област. Лятото е прохладно и краткотрайно, а зимата – мека и продължителна. Валежите са сравнително малко. През пролетта и началото на лятото са по-обилни, в края на лятото и есента е по-сухо. Снеговалежите са достатъчни и задържането на снежната покривка е продължително (до 150 дни). Снежната покривка е устойчива и дебела.

Велинград е един от най-безоблачните градове в България. Облачността е най-голяма през зимните месеци. Общото ѝ намаляване се наблюдава в началото на есента. Това е едно от местата в България с повече безвалежни дни. Наличието на ясно време и обилно слънцегреене е характерно за Велинград. Средногодишната температура на въздуха е 9 °С. Относителната влажност на въздуха е 75%. Атмосферното налягане е ниско – 693 mm живачен стълб.

Водни ресурси в района на Велинград – реки, карстови и минерални извори – има в изобилие. Те са фактор за определянето местоживеене на хората, стопанската им дейност, за развитието на туризма като цяло. Многобройните бистри планински потоци и рекички се обединяват в Чепинската река. По-важните ѝ протоци са Грънчарица, Луковица, Лепеница, Мътница и Требетущица. Язовирите в района разнообразяват природната среда, изменят положително микроклимата и увеличават значително привлекателността на ландшафта. Във Велинград има редица карстови извори като Клептуза.

Велинградското геотермално находище е най-голямото в Южна България. Сумарният дебит на изворите е 160 л/сек. Минералните извори (80 на брой), мекият климат и прекрасната природа са голямото богатство на града. Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“. Тук има множество санаториуми, лечебници, модерни СПА центрове и хотели.

За 3742  дни публикувахме 84,185 оферти и Ви спестихме 23,879,420 лв. 

вход в Rio.bg

За да оставите коментар трябва да сте логнат потребител!
Нямате регистрация, направете го тук.
Забравена парола