Адрес и Контакти
- https://kandilarov.com/
- гр. София ул. Бузлуджа 64
- 02/ *** ** **
-
- Понеделник до Петък
- 07:00 - 19:00
- Събота и Неделя
- Почивен Ден
В момента сме ви локализирали в гр. Национални. Изберете вашия град от тук.
Офертата, която разглеждате в момента е за гр. София
Ако страдате от хистаминова непоносимост или смятате, че имате такава, направете изследване в СМДЛ Кандиларов. Грижата за здравето е важна!
• такса венозна манипулация.
Непоносимост към хистамин За всеки, който страда от хистаминова непоносимост, е необходимо стриктно спазване на диета с ниско съдържание на хистамини за определен период от време. След това могат да се допуснат по-малки количества хистамин в зависимост от човека и състоянието му. Хистаминът е химикал, който се произвежда както от организма, така и в естествени количества в определени храни. В тялото се произвежда от мастоцити (вид бели кръвни клетки) и има решаваща роля в нашата имунна система. Всъщност той е основният медиатор за предизвикване на симптомите на алергия, поради което приемаме антихистамини за облекчаване на алергията. Хистаминът се среща и в храната ни като страничен продукт от ферментацията на хистидин, който е форма на протеин. В този контекст това е част от семейство химикали, известни като биогенни амини, които се произвеждат от бактерии по време на ферментация, съхранение или разпад. Точно това е и едно от обясненията по въпроса за това къде се съдържат хистамините - в храни и напитки, които са преминали ферментация. Такива са кефир, кисело зеле, червено вино, грозде, сирена и кашкавали, включително синьо сирене, ементал и гауда. Какво е непоносимост към хистамин? Приблизително 1% от населението изпитва нежелани реакции към това, което се счита за "нормално ниво" на хистамин в храната. Тази повишена чувствителност се нарича хистаминова непоносимост. Развива се както при повишена наличност на хистамин в организма, така и при понижена активност на ензимите, които разграждат хистамина и го отстраняват от организма. Какво причинява натрупване на хистамините?
Някои причини, поради които може да имате по-ниски нива на DAO и по-високи нива на хистамин, включват:
• Определени лекарства, които блокират производството на DAO, включително антибиотици;
• Стомашно-чревни разстройства като синдром на пропускливи черва и възпалителни заболявания на червата (болест на Крон, улцерозен колит);
• Храни с високо съдържание на хистамин и храни, които задействат освобождаването на хистамин;
• Признаци и симптоми на хистаминова непоносимост
• Зачервяване и главоболие;
• Респираторни проблеми, включително астма, хрема или запушен нос;
• Кожни състояния като обриви, дерматити, копривна треска или екзема;
• Стомашни проблеми като гадене, рефлукс, повръщане, коремна болка, диария;
• Замайване, ниско кръвно налягане и насечен пулс. Какво да правите, ако имате хистаминова непоносимост Непоносимостта към хистамин може да бъде трудна за разграничаване, тъй като много храни съдържат хистамин и при някои хора чревните им бактерии произвеждат излишния хистамин, който причинява симптомите. Ферментиралите храни са едни от най-големите виновници, тъй като дори полезните бактерии произвеждат хистамин по време на ферментацията. Всъщност реагирането на ферментирали храни е класически признак на непоносимост към хистамин . Хранителни продукти, съдържащи хистамин Пъстрата клинична картина, която ви обрисувахме малко по-рано, може да се прояви благодарение на някоя от следните храни: Мая, оцветители, консерванти и други подобрители, солени снаксове, солети, чипс, кафе, зелен и черен чай, шоколад и други какаови продукти, ядки, морски дарове, пушени меса и риби, консерви, ферментирали храни - оцет, кисело зеле, сирена, алкохол и червени вина. Запомнете: колкото по-дълго е зряла една храна, толкова повече хистамин ще съдържа тя. Пицата, например, е чудесен пример за хистаминова бомба, защото е богата на салами, кашкавал, мая, домати, някои пици са с морски дарове. И това са все храни, богати на хистамин.
• Валидност на ваучера: до 1 Ноември 2024г.
• Офертата не важи за официалните почивни дни.
• Препоръчително е изследванията да се направят сутрин на гладно.
• Резултатите от изследването се получават до 10 работни дни - онлайн или на място в лабораторията.
• Не е необходимо предварително записване.
• Всеки клиент може да ползва неограничен брой ваучери.
СМДЛ Кандиларов е частна медико-диагностична лаборатория със статут на медицинско заведение от доболничната помощ. Лабораторията е създадена през 1999г и за петнадесет години се превърна в една от най-големите и водещи частни медико-диагностични лаборатории в България. От 1 Юли 2010г СМДЛ Кандиларов е партньор на лаборатория LIMBACH, най-голямата медико-диагностична лаборатория в Германия и една от водещите в Европа. Лабораторията има сключени договори за осъществяване на лабораторни и микробиологични изследвания с повече от 50 частни медицински центрове, клиники и болници в страната.
СМДЛ Кандиларов е предпочитан партньор и лидер на голяма част от водещите фармацевтични компании и фирми за клинични проучвания. Осъществява лабораторните изследвания на редица от провежданите в България клинични проучвания в областта на онкологията, хематологията, ендокринологията, пулмологията, кардиологията, нефрологията и други. Особено важен е високият стандарт при провеждане на клиничните проучвания, в пълно съответствие с изискванията на българските и международни норми.
Лабораторията извършва повече от 2000 вида качествени и количествени лабораторни изследвания в различни области:
• Хематология и имунохематология;
• Коагулация;
• Биохимия;
• Имунология;
• Хормонални изследвания;
• Туморни маркери;
• Вирусология;
• Микробиология;
• Паразитология;
• Уринен анализ;
• Мониторинг на медикаменти;
• ДНК тестове;
• Високоспециализирани изследвания.
Гаранция за качеството на работа е и това, че СМДЛ Кандиларов е първата лаборатория, акредитирана по ISO в България.
СМДЛ Кандиларов има сключени договори с НЗОК и редица частни здравно-осигурителни фондове - ЗОД ДЗИ, БЗОК Закрила, Дом - Здраве.
Абонирайте се безплатно и ще ви изпращаме актуалните ни промоции по e-mail.