Уикенд екскурзия в Пирот за Фестивала на Пегланата колбасица! Нощувка със закуска и празнична вечеря в Етно село Срна + транспорт и посещение на Цариброд
Уикенд екскурзия в Пирот за Фестивала на Пегланата колбасица! Нощувка със закуска и празнична вечеря в Етно село Срна + транспорт
Чудите се как да разнообразите един свой уикенд през зимата? Глобул Турс са приготвили истинско кулинарно приключение за любителите на месните деликатеси. Поемете към Пирот в Сърбия, за да станете част от традиционния сръбски фестивал на Пегланата колбасица! Вземете ваучер и се насладете на:
Ваучерът включва още:
• Транспорт от София с лицензиран автобус;
• 1 нощувка със закуска в Етно село Срна;
• 1 вечеря с жива музика, меню и местни алкохолни и безалкохолни напитки без лимит;
• Посещение на Пирот и Цариброд (Димитровград);
• Екскурзоводско обслужване.
Ваучерът не включва:
• Входни такси на посещаваните обекти.
Програма на пътуването
1 ден:
Отпътуване от София в 07:30ч. Пристигане в гр. Пирот. Известен е с традиционните си ръчно изтъкани килими от естествени материи и вълна. Едни от символите на града са крепостта Калето, пиротския пазар и музея на Понишавието (едно интересно кътче, където може да се разгледате чорбаджийската къща от филма Зона Замфирова и да се потопите в историята и етнографията на района). Символ на града е и старата крепост Калето, датираща от XIV век, която е известна още с името Момчилов град, средновековен замък с много близка архитектура до крепостта Баба Вида, който местната легенда свързва с българския войвода Момчил юнак, станал по-късно независим български владетел в Беломорието и Родопите. Свободно време за посещение на фестивала на пегленета колбасица. Този вид колбас е произведен от най-висококачествени меса, смесени с пикантни подправки. Колбасицата се произвежда още от времето на Османската империя. За Пеглана колбасица се използват внимателно подбрани парчета от козе, овче и говеждо месо, без свинско. Пеглана колбасица трябва да се консумира гореща, за да може да се усети специфичния вкус на подправките. Температурата при производството на колбасицата трябва да бъде ниска (+ 5 градуса по Целзий). Затова най-добрият период за производство е от началото на ноември до края на декември. През периода на съхнене, колбасите на всеки два дни се пресоват и именно за това се нарича Пеглана колбасица (пресована, изгладена) и по този начин се оформя като подкова. Ще може да се разходите из центъра на града и пиротския пазар, от който може да си закупите продукти от местните производители - кашкавал, сирена, месни продукти и деликатеси и много други.
2 ден:
Закуска. Отпътуване за Цариброд (Димитровград). Свободно време за разходка в града. Отпътуване за България. Пристигане в София вечерта.